Bazenska stakla

Nadahnuti stranicama akvarija sve je popularnija je primjena jedne ili više stranica bazena od stakla.

Upotreba stakla u bazenima može biti za bočne stranice ili kao podno ostakljenje (svjetlarnik). Takva fiksna stijena na koju je naslonjena voda mora biti prije svega sigurnosna.

Stranice bazena izrađuju se od fino obrađenih višeslojnih laminiranih stakala. Obično je to više slojeva stakla debljina 12, 15 ili 19 mm povezanih sa EVA ili PVB folijama koji tvore stakleni „sendvič“ debljine 5-10 cm. Staklene stranice moraju biti termički obrađene, dakle polukaljene ili kaljene. Pamentno je napraviti Heat Soak test za takva stakla da se eliminira spontani lom. Također, preporuka je da se koriste čista stakla sa manjom količinom željeza poznatija po brandovima kao clearvision, ultraclear ili optiwhite.

Staklorez-Burić d.o.o. po zahtjevu kupca može napraviti proračun statike stakla te proračunati naprezanja i progib da zadovoljavaju tehnički propis za staklene konstrukcije. Osim transparentnih staklene stranice mogu biti i tonirane ili u boji, a moguća je i primjena pametnog stakla koje se mijenja iz transparentnog u mutno.

Najvažnija je koordinacija svih izvođača jer je ključna izrada izolacije i brtvljenja svih spojeva kako ne bi došlo do propuštanja vode nakon punjenja bazena.