Gazišta od stakla

Staklena gazišta ili staklene stepenice izrađuju se od višeslojnih laminiranih stakla. Obično se radi o tri do četiri sloja stakla debljina većih od 10 mm od kojih je jedna ili više slojeva od kaljenih ili polukaljenih stakala.

Debljina stakla ovisi o tehničkom zahtjevima dakle o rasponu i vrsti oslanjanja. Staklena gazišta mogu se montirati na tri moguće varijante: položiti na metalnu konstrukciju pomoću ljepljivih traka, povezati sa spider nosačima (rupa u staklu) ili se u gazišta može ulaminirati metalna pločica za povezivanje.

Gornja gazna ploha često se radi sa protukliznim elementom (točkice ili sitotisak). Protuklizni element također bolje podnosi eventualno grebanje stakla. Također određene dijelove gazišta moguće je rubno emajlirati (bojati).

Za izradu staklenih gazišta moguće je koristiti tonirana stakla: sivo, brončano, zeleno, plavo itd da se dobije gazište u određenom tonu. Također moguće je koristiti neprozirna stakla (u boji) ili mutne folije (opal, pjeskarena, crna, bijela i sl.) Na staklenim stepenicama moguće je upotrijebiti i digitalni print da staklena stepenica bude sa slikom.

Staklorez-Burić d.o.o. po potrebi vrši proračun statike staklenih gazišta ovisno o načinu oslanjanja te rasponu gazne plohe kako bi bili u skladu sa tehničkim propisom za staklene konstrukcije.