Izolacijska stakla (izo)

Termoizolirajuća stakla popularno se skraćeno nazivaju izo stakla. To su stakla koja se koriste za ostakljivanje aluminijske, čelične, drvene ili PVC stolarije. Izo stakle izrađuju se od dvije ili tri plohe stakla spojene distancerom koji čine stakleni panel.

Razvojem nanosa na staklu dobivena su niskoemisiona stakla poznatija kao low-e (low-emission) stakla koja imaju mnogo manju toplinsku provodljivost od običnih float stakala. Toplinska provodljivost poznatija je kao U vrijednost. Dvoslojna stakla mogu postići minimalnu vrijednost U=1.0 W/m²K. Troslojnim staklima postižemo minimalnu vrijednost U=0.5 W/m²K što daje vrlo kvalitetne parametra za izoliranje objekta.

Međuprostor između dva stakla preporučuje se napuniti plemenitim plinom od kojih je se najviše koristi argon. Distancer se tradicionalno izrađuje od aluminija, no zbog toplinske provodljivosti sve više se zamjenjuje sa „toplijim“ materijalima poput plastičnih termolajsni (TGI, thermix, swisspacer) zbog manje provodljivosti po rubi i boljeg psi faktora na rubu. Pri izboru izolacijskog stakla potrebno je obratiti pozornost da distancer bude optimalne debljine (cca 16 mm) jer se toplinska provodljivost pogoršava ukoliko su distance male. Distancer se puni molekularom koji može apsorbirati određeni dio vlage. Adhezija stakla i distancera vrši se pomoću butila i prešanja dvoslojnih i troslojnih stakala.

Za izradu izolacijskih stakala mogu se koristit sve vrste stakla: float, tonirana, reflektirajuća, ornamentna, laminirana, djelomično pjeskarena, emajlirana itd. Također po potrebi moguće je kaliti stakla što je neophodo na krovovima kod zimskih vrtova. Izolacijska stakla mogu se napraviti i od savijenih stakala. Također moguće je i emajlirati rub stakla.

Unutar izo stakla moguće je montirati ukrasne dekorativne lajsne: bijele, zlatne (mesingane), smeđe i slično. Također unutar stakla moguće je ugrađivati sjenila ili venecijanere. Isto tako moguće je izraditi izolacijska stakla sa pametnom folijom radi regulacije transparentno/proirno. Rubno se izo staklo može brtviti: thiokolom, poliuretanom ili silikonom ovisno o upotrebi stakla. Što su stakla većih dimenzija to se upotrebljavaju deblja i sigurnija stakla.

Stakla velikih dimenzija postižu velike težine stoga Staklorez- Burić d.o.o. posjeduje robota i vakuume za montažu stakla koja bi se ljudskom rukom vrlo teško montirala. Na modernoj liniji za proizvodnju izo stakla Staklorez-Burić može izraditi stakla dimenzija čak 6000×2520 mm iz jednog komada. Također nudimo konzulting i proračun debljine izo stakla ovisno o dimenzijama uvjetima upotrebe.