Tiffany staklo

Sa pogledom u budućnost, zavirimo kroz nova vrata ostakljena Tiffany tehnikom…

Izraz “Tiffany” odnosi se na obojeno staklo kao materijal i na djela nastala od njega. Kroz tisućljetnu povijest taj se izraz primjenjivao gotovo isključivo na prozore crkava i druge značajne vjerske građevine. Iako tradicionalno u ravnim pločama i kao prozori, kreacije suvremenih obojenih stakala mogu biti i trodimenzionalne strukture i skulpture . Suvremena narodna upotreba slične tehnike često je proširivala pojam “vitraž”…

Tiffany tehnika obrade stakla je proces u kojem su mali komadići stakla poredani tako da tvore uzorke ili slike, međusobno povezane bakrenim trakicama te lemljeni spojevi koji čine čvrstu cjelinu. Obojeni stakleni detalji često se koriste za poboljšanje dizajna prostora u kojem se nalaze.

Tiffany, kao umjetnost i zanat , zahtijeva umjetničku vještinu kako bi osmislili odgovarajući i izvediv dizajn, a inženjerske vještine za sastavljanje djela. Prozor se mora dobro uklopiti u prostor za koji je napravljen, mora se oduprijeti vjetru i kiši, a i svim ostalim vanjskim utjecajima pa se tako može i montirati u izo staklo….

Nemojte gledati crno bijelo, gledajte u koloru, gledajte budućnost kroz Tiffany….