Stakla za staklene fasade

Staklene fasade dijele se na: ventilirajuće, kontinuirane, polustrukturalne i strukturalne. Ventilirajuće fasade se upotrebljavaju kao „stakleni paravan“ ispred izolirajućeg sloja te ponekad čini vanjsku estetiku zgrade.

Ostale staklene fasade izvode se od izolacijskog stakla. Kontinuirane fasade obično imaju sve 4 stranice pokrivene aluminijskim lajsnama. Polustrukturalne fasade imaju dvije stranice pokrivene lajsnama, a dvije vidljive koje se brtve strukturalnim silikonima.

Strukturalne fasade imaju sve 4 strane vidljive, a pričvršćenje na konstrukciju radi se pomoću skrivenih U profila utopljenih u rubno brtvilo. Ispuna može biti od dvoslojnog ili troslojnog izo stakla. Staklene fasade trebaju imati vrlo nisku toplinsku provodljivost što se dobiva niskoemisionim nanosima poznatijim kao low-e.

Dvoslojna stakla mogu postići minimalnu vrijednost U=1.0 W/m²K. Troslojnim staklima postižemo minimalnu vrijednost U=0.5 W/m²K što daje vrlo kvalitetne parametra za izoliranje objekta. Međuprostor između dva stakla preporučuje se napuniti plemenitim plinom od kojih je se najviše koristi argon. Distancer se tradicionalno izrađuje od aluminija, no zbog toplinske provodljivosti sve više se zamjenjuje sa „toplijim“ materijalima poput plastičnih termolajsni (TGI, thermix, swisspacer) zbog manje provodljivosti po rubi i boljeg psi faktora na rubu. Kod strukturalnih fasada svakako se preporučuje imati distancer crne boje.

Pri izboru izolacijskog stakla potrebno je obratiti pozornost da distancer bude optimalne debljine (cca 16 mm) jer se toplinska provodljivost pogoršava ukoliko su distance male. Kod staklenih fasada veliku pažnju treba posvetiti i zaštiti od sunca da se smanji ulaz topline i što manje troši energija na hlađenje. Pri izboru stakla potrebno je odabrati sigurna stakla, prije svega laminirana i kaljena. Izolacijska stakla na fasadama mogu se napraviti i od savijenih stakala. Također moguće je i emajlirati rub stakla što je neophodno za strukturalne fasade ili lijepljene prozore. Isto tako unutar stakla moguće je ugrađivati sjenila ili venecijanere. Moguće je izraditi izolacijska stakla sa pametnom folijom radi regulacije transparentno/proirno. Rubno se izo staklo može brtviti: thiokolom, poliuretanom ili silikonom ovisno o izloženosti ruba stakla. Što su stakla većih dimenzija to se upotrebljavaju deblja i sigurnija stakla. Stakla velikih dimenzija postižu velike težine stoga Staklorez- Burić d.o.o. posjeduje robota i vakuume za montažu stakla koja bi se ljudskom rukom vrlo teško montirala.

Na modernoj liniji za proizvodnju izo stakla Staklorez-Burić može izraditi stakla dimenzija čak 6000×2520 mm iz jednog komada. Također nudimo konzulting i proračun debljine izo stakla ovisno o dimenzijama uvjetima upotrebe.